Muziektherapie

Wat is muziektherapie

De kracht van muziek

Muziektherapie is een vorm van hulpverlening die veel mogelijkheden biedt. Met vrijwel altijd een zichtbaar resultaat. Soms in kleine stapjes, soms met grote sprongen. Het belangrijkste is dat er een vorm van interactie ontstaat, want daar heeft iedereen behoefte aan. De therapeutische kracht van muziek zit dan ook vooral in het sociale aspect ervan. Muziek is universeel; je hoeft niet aan allerlei regels te voldoen om te kunnen communiceren. Zelfs taalbarrières en cultuurverschillen vallen weg als het er echt op aan komt.

Muziektherapie is geen activiteitenbegeleiding of muziekles. We stellen een aantal doelen en werken daar professioneel naartoe. Denk aan het aanleren of verbeteren van sociale vaardigheden. Bijvoorbeeld door te leren improviseren op verschillende muziekinstrumenten, waardoor het leggen en onderhouden van contact kan worden getraind.

Prachtig medium

“Soms is een zeer lichte vorm van contact al een enorme stap, anderen zien hun kind helemaal opbloeien van muurbloempje tot persoonlijkheid. Maar ook dementerende ouderen zie je door liedjes van vroeger helemaal opleven en herinneringen krijgen. Hun hele gemoedstoestand verandert door muziek. Die glimlach die soms ineens verschijnt, daar doe je het voor.”

Ook is muziek uitermate geschikt om emoties te leren herkennen en uiten of communicatiemogelijkheden te verbeteren. Sommige kinderen kunnen niet of nauwelijks praten en reageren amper op taal. Muziek is dan een prachtig medium. Samen op een trommel spelen levert vaak een bijzonder contact op. Uiteraard hoeven de kinderen geen instrumenten te kunnen bespelen of noten te lezen. Het belangrijkste is dat ze enige affiniteit hebben met muziek. Er graag naar luisteren is al voldoende.